Samen pakken we laaggeletterdheid aan

17 oktober 2022

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Dat levert in het dagelijks leven veel problemen op. Taalkracht biedt oplossingen. En als bedrijf kun je ook helpen om laaggeletterdheid aan te pakken.

Verkeersregelaar Wil heeft het laagste niveau van de lts gedaan en is daarna meteen gaan werken. Hij kan moeilijk lezen en schrijven. Ook al, omdat teksten vaak op een hoog niveau geschreven zijn. “Brieven van de overheid zijn heel moeilijk te begrijpen”, zegt hij in het programma Kassa van BNNVARA. “Ik lees ze een keer door en dan nog een keer. Begrijp ik het niet, dan vraag ik aan mijn vrouw om hem nog eens voor te lezen. En als er moeilijke woorden in staan, vraag ik haar: wat betekent dat en wat moet ik dan doen?”

Praktische lessen
Een bijsluiter bij medicijnen, internetbankieren, solliciteren op een baan, het functioneren op de werkvloer: voor laaggeletterden is het allemaal lastig. Taalkracht, onderdeel van Summa College, helpt mensen om sterker te worden in taal, rekenen en met de computer. “Onze lessen zijn heel praktisch”, vertelt docent Ilse Korthouwer. “Echt gericht op het dagelijkse leven, om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten.”

Probleem toegenomen
Dergelijke lessen zijn heel belangrijk, zegt Maurice de Greef van de Vrije Universiteit van Brussel in Kassa. “Maar in plaats van investeren in het helpen van deze groep is de afgelopen twintig jaar twee derde van de sector wegbezuinigd. Terwijl het aantal laaggeletterden is toegenomen.”

Grote gevolgen
De gevolgen zijn groot. Doordat laaggeletterden bijvoorbeeld minder makkelijk de weg vinden in de gezondheidszorg, hebben zij vaak een slechtere gezondheid. Dat kost de samenleving minimaal 257 miljoen euro per jaar aan extra zorgbudget, zo is berekend. Duidelijke voorlichting in folders en filmpjes – in eenvoudige taal – kunnen veel problemen voorkomen.

Wat kun je als bedrijf doen?
Als bedrijf kun je medewerkers helpen om goed Nederlands te lezen, spreken en schrijven, om goed te rekenen en digitaal vaardig te zijn. Het helpt je medewerkers om hun werk goed te kunnen doen. Taalkracht stemt graag samen met jou de opleidingsbehoefte af voor een traject op maat. Ga naar de site voor meer informatie.

Lees of bekijk het hele verhaal van Kassa over laaggeletterdheid

Een traject over ‘veiligheid en taal’ bij Renewi

10 oktober 2022

Bij Renewi, dé afvalverwerker in de regio, werken veelal laaggeletterde Poolse medewerkers. Samen met Renewi hebben wij een traject ontwikkeld voor deze medewerkers dat zich richt op veiligheid en taal. Met dit traject zet Renewi zich in voor de ontwikkeling en daarmee voor de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Dat is de Taalkracht van Renewi!

De Taalkracht van onze 88-jarige cursist Steef Nagtzaam

3 oktober 2022

Weet je wat de Taalkracht van de 88-jarige Steef Nagtzaam is? Dat hij de cursus Digitale Vaardigheden volgt en mede daardoor digitaal goed vooruit kan. Lees zijn ervaring hieronder! ‘’Wat doet iemand wanneer hij in een flyer van Taalkracht leest: ‘Cursus Digitale Vaardigheden’? Daar ik zelf in bezit ben van een twaalf jaar oude PC, …

Schooluitje naar Dierenrijk Nuenen

12 september 2022

Vorige week stond ons schooluitje op het programma! Cursisten en medewerkers brachten een bezoek aan Dierenrijk Nuenen. Het was een fantastische, leerzame en gezellige dag. Wat deze dag extra speciaal maakte, is dat het initiatief voor het schoolreisje van één van onze cursisten kwam. Zij vroeg waarom we als volwassen leerders niet op schoolreisje gingen. …