Gastles laaggeletterdheid en laaggecijferdheid

18 maart 2025

Collega’s van Summa Zorg nodigden ons uit om een gastles te verzorgen voor tweedejaars doktersassistenten. Taalkracht verzorgt lessen voor mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden. Ook vertellen wij mensen die er geen moeite mee hebben, graag over laaggeletterheid en laaggecijferdheid. Hoe herken je iemand die moeite heeft met taal, rekenen of digitale vaardigheden? Wat voor gevolgen kan het hebben als iemand hier moeite mee heeft? Kan hij of zij bijvoorbeeld de bijsluiter of de instructies op het medicijn begrijpen?

Wij vinden het fijn om beroep te kunnen doen op een van onze ambassadeurs die uit eigen ervaring kan vertellen wat het betekent om moeite te hebben met de basisvaardigheden. Vandaag was onze ambassadrice Claire aanwezig. Claire vertelt helder waar zij in de praktijk mee te maken krijgt in de apotheek, bij de huisarts of in de supermarkt. De studenten stellen haar diverse vragen en zijn zichtbaar onder de indruk van haar verhaal.

1 op de 6 mensen heeft moeite met de basisvaardigheden en deze jonge professionals in opleiding zullen er in de praktijk dus vast mee in aanraking komen. Fijn dat zij nu beter op de hoogte zijn en handvatten hebben om mensen te helpen. Volgend jaar komen we weer hierover vertellen aan de volgende lichting.

Onze ambassadeurs en het leespanel geven voorlichting over laaggeletterdheid en laaggecijferdheid en helpen graag bij het begrijpelijker maken van teksten en websites van instanties.

Innovatief taaltraject – OPA

28 januari 2025

Taalkracht verzorgt al jarenlang taalonderwijs op meerdere basisscholen in de regio. Onlangs zijn wij in samenwerking met Brainport Development een nieuw traject gestart onder de naam OPA (Ouderparticipatie Anderstaligen). In dit traject leiden wij scholen op om zelfstandig Ouders & Taalgroepen op te starten op hun eigen basisschool. Het traject startte 27 januari en bestaat …

Onderzoek Universiteit Utrecht laaggeletterheid en AI

26 november 2024

De Universiteit Utrecht vroeg Taalkracht mee te werken aan een onderzoek. Dit onderzoek is gericht op laaggeletterdheid en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). In dit onderzoeksproject werken diverse docenten van de universiteit samen om een beter inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee laaggeletterden worden geconfronteerd en om technologieën te ontwikkelen die het leven …

Jolanda Marechal (58) uit Helmond voelt zich eindelijk serieus genomen: ‘Bang om het woord te krijgen’

9 oktober 2024

De ‘oude’ Jolanda Marechal had het onder geen enkele voorwaarde gedaan, over haar taalproblemen vertellen in het Eindhovens Dagblad. Maar de ‘nieuwe’ wel. Sinds de Helmondse via haar werkgever Vitalis een speciaal taaltraject doorlopen heeft bij Taalkracht – onderdeel van Summa – , is alles anders. “Ik ben nu echt een ander mens.” Het is …