Onderzoek Universiteit Utrecht laaggeletterheid en AI
26 november 2024
De Universiteit Utrecht vroeg Taalkracht mee te werken aan een onderzoek. Dit onderzoek is gericht op laaggeletterdheid en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI).
In dit onderzoeksproject werken diverse docenten van de universiteit samen om een beter inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee laaggeletterden worden geconfronteerd en om technologieën te ontwikkelen die het leven van laaggeletterden gemakkelijker maakt. Het project richt zich met name op het testen van spraakherkenningssystemen en het meten van stressniveaus tijdens het voorlezen van teksten, om zo de effectiviteit van deze systemen te optimaliseren.
Voor dit onderzoek zochten we cursisten die moeite hebben met lezen, schrijven en/of digitale vaardigheden. De betrokken cursisten hebben met veel inzet aan dit project deelgenomen. Tijdens het onderzoek moesten zij korte zinnen voorlezen van een computerscherm terwijl hun hartslag en transpiratieniveau werden gemeten. Zo krijgen de onderzoekers inzicht in de stressrespons van de deelnemers. Daarnaast kregen de deelnemers via een koptelefoon woorden te horen die ze hardop moesten uitspreken. Deze uitspraken werden vervolgens gecontroleerd op nauwkeurigheid en fouten.
Ter afsluiting vond er een kort interview plaats waarin de onderzoekers feedback verzamelden over de ervaring van de deelnemers.
De onderzoekers zijn zeer tevreden over de deelname van de cursisten en de waardevolle gegevens die zij hebben verzameld. Deze input is essentieel voor het verbeteren van de spraakherkenningssoftware en andere technologieën die in de toekomst ingezet kunnen worden om laaggeletterdheid te bestrijden.
Met trots kunnen we zeggen dat onze cursisten een belangrijke rol hebben gespeeld in het succes van dit onderzoek. Hun inzet draagt bij aan een toekomst waarin technologieën beter afgestemd zijn op de behoeften van mensen met lees- en schrijfmoeilijkheden.
Jolanda Marechal (58) uit Helmond voelt zich eindelijk serieus genomen: ‘Bang om het woord te krijgen’
9 oktober 2024
De ‘oude’ Jolanda Marechal had het onder geen enkele voorwaarde gedaan, over haar taalproblemen vertellen in het Eindhovens Dagblad. Maar de ‘nieuwe’ wel. Sinds de Helmondse via haar werkgever Vitalis een speciaal taaltraject doorlopen heeft bij Taalkracht – onderdeel van Summa – , is alles anders. “Ik ben nu echt een ander mens.” Het is …
Unieke samenwerking ASML en Summa: versterken van taalvaardigheden voor duurzame groei in Brainport
4 oktober 2024
ASML, Summa en Taalkracht bundelen hun krachten om de Nederlandse taalvaardigheden van inwoners in de Brainportregio die de Nederlandse taal niet machtig zijn te versterken, zodat zij sneller aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt.
Taalkracht biedt taallessen aan vluchtelingen in noodopvang Meerhoven
25 september 2024
Vanaf 1 oktober gaat Taalkracht, onderdeel van Summa, taallessen geven aan 42 (jong)volwassenen die verblijven in de crisisnoodopvang in de wijk Meerhoven in Eindhoven. Dit in nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven en de organisatie Wasbeer & Pauw, die verantwoordelijk is voor het welzijn en de dagbesteding van de groep. In de crisisnoodopvang voor asielzoekers …