‘Als het aan mij ligt, blijven we hier nog wel even’

Silammone voelt zich thuis in Nederland

Laos, Thailand, Duitsland en Engeland.  Silammone Souksamlane heeft door veel verhuizingen al veel verschillende culturen en talen leren kennen. Hoewel elk land zijn eigen charme heeft, heeft het vlakke en groene Nederland haar hart veroverd. “In vergelijking tot Duitsland en Engeland is het hier heel mooi. Het is ook fijn dat alles in Nederland goed geregeld is en op het gebied van technologie lopen jullie ver vooruit. In Duitsland doen ze bijvoorbeeld nog veel op papier. Dat is niet erg, maar het is goed om te leren en vooruit te gaan.”

Silammone was 32 toen ze haar geboorteland Laos achter zich liet en vertrok naar Thailand om daar aan de slag te gaan in een restaurant. Ze had op dat moment niet durven dromen dat ze in Thailand verliefd zou worden op haar toekomstige man en vader van haar dochter. “Hij kwam een hapje eten in het restaurant waar ik werkte. De vonk sloeg meteen over. Ik pakte mijn spullen en verhuisde met hem mee naar Duitsland, waar hij op dat moment werkte.”

“Na zes jaar Duitsland werd mijn man overgeplaatst naar Engeland. Door Brexit zijn we uiteindelijk maar een paar maanden gebleven. Dat vond ik niet zo erg, want als zwangere buitenlandse vrouw was het lastig om de zorg te krijgen die ik nodig had. Het was 2020 toen we vertrokken naar Nederland en nu ben ik blij dat we alweer een tijdje in het gezellige Eindhoven wonen . Als het aan mij ligt, blijven we hier nog wel even”, lacht Silammone. “Verhuizen is heel stressvol en iedere keer wanneer je nét de cultuur leert kennen, verandert alles weer. Nu wonen we samen met ons dochtertje van drie op een fijne plek, in een mooi land, waar ik graag de cultuur en de mensen beter wil leren kennen.”

De taal leren is belangrijk

Silammone vindt het belangrijk dat wanneer je in een land woont, je ook de taal spreekt en begrijpt. Haar dochtertje denkt er hetzelfde over. Al vindt zij het vooral belangrijk dat haar moeder haar iedere avond voorleest. “Eerder gaat ze niet slapen. Wanneer het bedtijd is, komt ze al naar mij toe en zegt ze ‘mamma kun je mij helpen, kun je een boekje voor mij lezen? Als je het boekje niet kunt lezen, dan kan ik niet naar bed.’ De boekjes zijn in het Nederlands, waardoor het in het begin een hele uitdaging voor mij was. Toch is het voorlezen een goede stok achter de deur om mezelf ertoe te zetten om niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn dochtertje Nederlands te leren.”

Aan de slag met Taalkracht

“De leidster van de peuterspeelzaal wees mij op Taalkracht. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. De eerste lessen waren moeilijk, maar wanneer je blijft oefenen, wordt het steeds leuker en valt steeds meer op zijn plek.”

Bij Taalkracht leren studenten door aan de slag te gaan met diverse middelen. “Op woensdagochtend neem ik deel aan een taalgroep waar grammatica, zinsconstructies en nieuwe woorden leren op het programma staan. Hiervoor gebruiken we kranten en boeken en oefenen we gesprekken met elkaar. De gesprekken zijn nog niet vloeiend; we volgen een vraag-en-antwoordstructuur waarbij we elkaar afwisselen in het stellen en beantwoorden van vragen.”

Ondanks dat Silammone goed op weg is, is ze nog lang niet uitgeleerd. “Nu mijn man en ik zeker weten dat we voor een lange tijd in Nederland blijven wonen, wil ik meer leren over de cultuur. Hoe leven mensen hier en hoe gaat het hieraan toe? Ook wil ik uiteindelijk weer zoeken naar een baan. Maar daarvoor wil ik wel eerst beter Nederlands spreken.”