Jolanda Marechal (58) uit Helmond voelt zich eindelijk serieus genomen: ‘Bang om het woord te krijgen’

9 oktober 2024

De ‘oude’ Jolanda Marechal had het onder geen enkele voorwaarde gedaan, over haar taalproblemen vertellen in het Eindhovens Dagblad. Maar de ‘nieuwe’ wel. Sinds de Helmondse via haar werkgever Vitalis een speciaal taaltraject doorlopen heeft bij Taalkracht – onderdeel van Summa – , is alles anders. “Ik ben nu echt een ander mens.”

Het is ergens vorig jaar dat haar oog valt op een affiche bij Vitalis Brunswijck in Eindhoven, het zorgcentrum waar ze al 24 jaar werkzaam is als Helpende Plus. Het blijkt een oproep om je aan te melden voor ‘Communiceren in de zorg’, een traject dat werknemers leert weerbaarder te worden. Door een betere taalvaardigheid bijvoorbeeld, maar ook door te leren omgaan met feedback, assertiever te worden.

De 58-jarige Jolanda denkt in eerste instantie dat het niets voor haar is. “Ik dacht: dat zal toch wel niet helpen, met m’n dyslexie.” Maar hoe langer ze erover nadenkt, hoe meer ze het idee krijgt dat het wél iets voor haar is. Want: “Ik werd op de basisschool al gepest, had al in die tijd een muurtje om mezelf heen gebouwd.”

Samen met een directe collega meldt ze zich alsnog aan voor het traject, dat is opgezet door Taalkracht bij wijze van proef vanuit De Achthonderd. De Achthonderd is een netwerkorganisatie van ondernemers, onderwijs- en overheidsinstellingen die (praktijk-)onderwijs op maat ontwikkelt. Taalkracht is onderdeel van onderwijsinstelling Summa en richt zich op cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden voor volwassenen.

Lees hier het hele verhaal van Jolanda op ed.nl of lees de pdf.

Bron: ED.nl

Unieke samenwerking ASML en Summa: versterken van taalvaardigheden voor duurzame groei in Brainport

4 oktober 2024

ASML, Summa en Taalkracht bundelen hun krachten om de Nederlandse taalvaardigheden van inwoners in de Brainportregio die de Nederlandse taal niet machtig zijn te versterken, zodat zij sneller aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt.

Taalkracht biedt taallessen aan vluchtelingen in noodopvang Meerhoven

25 september 2024

Vanaf 1 oktober gaat Taalkracht, onderdeel van Summa, taallessen geven aan 42 (jong)volwassenen die verblijven in de crisisnoodopvang in de wijk Meerhoven in Eindhoven. Dit in nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven en de organisatie Wasbeer & Pauw, die verantwoordelijk is voor het welzijn en de dagbesteding van de groep. In de crisisnoodopvang voor asielzoekers …

KIJKJE IN DE LES

19 augustus 2024

KIJKJE IN DE LES 👀 | In de lessen besteden we niet alleen aandacht aan taal. We besteden ook aandacht aan allerlei thema’s die onze cursisten in het dagelijks leven tegenkomen. Politiek, het Nederlands zorgsysteem, belastingen, gezond leven. Voor het laatste thema moesten de cursisten een gezond recept beschrijven en maken. Hoe leuk is het …