‘Ik heb mijn vader pas leren kennen in Nederland’
Biniam Gebrengus (25) komt uit Eritrea, een land dat nog altijd verwikkeld is in een grensgeschil met Ethiopië en bekend staat om zijn onderdrukkende regime. De dienstplicht, die meer dan tien jaar kan duren, dwingt veel mannen, waaronder Biniam’s vader, om te vluchten. “Hij is in 2014 naar Nederland gevlucht. Samen met mijn moeder ben ik hem vier jaar later achterna gereisd. Mijn vader heeft altijd in het leger gezeten; ik heb hem pas leren kennen in Nederland”, vertelt Biniam.
Veel jongeren in Eritrea zijn laag sociaal ontwikkeld en worden al op jonge leeftijd gerekruteerd door het leger. Armoede is wijdverspreid en veel mensen zijn analfabeet. “In Eritrea kun je niet in vrijheid leven en ik wilde niet het leger in. Maar dat wil niet zeggen dat de overgang naar mijn leven in Nederland makkelijk is geweest”, zegt Biniam.
Luisteren naar de taal
Biniam deed er twee jaar over om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Nederlands is geen gemakkelijke taal, maar je kunt niet inburgeren als je de taal niet spreekt. Daarom heb ik direct een baantje gezocht. Ik ben begonnen als afwasser zodat ik kon luisteren naar de taal. Ik heb uren geluisterd naar hoe Nederlandse mensen met elkaar spraken. Als je alles als een obstakel blijft zien, kom je niet vooruit. Niets is moeilijk, maar je moet er wel wat voor doen.”
Warm bad
Zijn eerste stappen in Nederland zette hij bij Taalkracht. Een school die voor hem als een warm bad voelde. “Taalkracht is voor mij veel meer dan een school. De docenten zetten allemaal een stapje extra voor je. Ze staan voor je klaar, bieden een luisterend oor of geven je net even dat complimentje wat je nodig hebt om door te gaan. Ik heb mijn tijd daar als heel waardevol ervaren. Daar is mijn basis gelegd.”
Dol op cijfers
Drie jaar later rondt Biniam met succes de MBO-2 koksopleiding af. Nu zit hij in het laatste jaar van de MBO-4 opleiding Bedrijfsadministrateur. “Ja, heel iets anders, maar ik ben gewoon dol op cijfers. Naast mijn studie werk ik nog wel vier dagen per week in de avonden als kok in een keuken, maar mijn passie ligt gewoon ergens anders. Een dag per week werk ik in de bediening om mijn Nederlands te kunnen blijven oefenen. Maar uiteindelijk wil ik voor een groot bedrijf in de Brainport-regio bezig zijn met cijfers. Dat is mijn droom en daar werk ik hard voor.”
Cultuurverschillen
Waar hij nog altijd aan moet wennen, zijn de cultuurverschillen tussen beide landen. Biniam lacht. “De verschillen zijn heel groot. Nederlanders zijn heel direct, terwijl mensen uit Eritrea terughoudend en bescheiden zijn. Dat zorgt wel eens voor misverstanden, maar dat is niet zo gek als je de eerste negentien jaar van je leven in een ander land hebt gewoond.”
Ondanks alles wil Biniam niet terug naar Eritrea. “Ik voel me Nederlander. Mijn toekomst ligt hier. Ik heb hard gewerkt om in Nederland een leven op te bouwen. Ik ben tot het bot gemotiveerd om mijn doelen te behalen.”