‘Waar een wil is, is een weg’
Hussam Diab kan nooit meer veilig terug naar Syrië
Hussam Diab had een fijn leven en een goede baan als advocaat in Syrië. Maar van de een op de andere dag stond heel zijn leven op zijn kop. Vrienden binnen de lokale politie vertelden hem dat hij verraden was en dat zijn naam op een lijst stond. De boodschap was onheilspellend: hij had slechts 24 uur om te vluchten, anders riskeerde hij een levenslange gevangenisstraf.
In zijn geboorteland Syrië stond Hussam als advocaat op tegen het regime van dictator Bashar al-Assad. Dit was een moedige maar gevaarlijke strijd. Wat eerst een normale werkdag leek, veranderde in een nachtmerrie. “In eerste instantie dacht ik dat het een grap was,” vertelt hij, “maar al snel besefte ik dat het serieus was. Iemand had me verraden, waardoor ik gedwongen werd mijn familie, huis en werk achter te laten.” Met niet meer dan een kleine koffer vluchtte hij eind 2015 naar Libanon. Hier kon hij echter ook niet lang kon blijven vanwege het dreigende gevaar van arrestatie en uitlevering. “Het besef drong toen pas echt door dat ik nooit meer veilig naar Syrië kon terugkeren.”
Toekomst opbouwen in Nederland
“Op dat moment stond ik er helemaal alleen voor. Alles gebeurde zo snel dat ik geen plan had en niet eens wist waar ik naartoe moest. Uiteindelijk kwam ik een groep vluchtelingen tegen die van plan waren om met de boot naar Europa te vluchten. Als advocaat vond ik het een moeilijke beslissing om illegaal de oversteek te maken. Maar wat was het alternatief? Ik besloot om mee te gaan en deed wat onderzoek welk Europees land het beste bij mij zou passen. Toen ontdekte ik dat Nederland goede internationale kansen bood om te werken en een toekomst op te bouwen. En nu ben ik blij dat ik hier zit”, vertelt Hussam.
Compleet andere taal
“Toen ik na een lange reis in Nederland aankwam, was alles totaal anders dan dat ik gewend was. Ondanks alles wat ik had meegemaakt, was ik gemotiveerd om zo snel mogelijk te leren hoe alles hier werkt, zodat ik kon integreren in de samenleving.”
Vanuit de gemeente kreeg Hussam hulp en begeleiding om de Nederlandse taal te leren. Binnen een indrukwekkende vier maanden bereikte hij al het niveau A2. Vooral begrijpend lezen ging hem goed af. Maar Nederlands verstaan was toch een iets grotere uitdaging. “Ik was zo trots toen ik brieven en boeken kon lezen. Maar wat ik op straat hoorde, voelde als een compleet andere taal. Ik woonde op dat moment nog in Bergeijk, wat bekend staat als een boerendorp. Ze praten hier zo plat dat ik moest vragen of ze alsjeblief ABN konden praten”, vertelt Hussam lachend. “Gelukkig kan ik nu het dialect net zo goed verstaan.”
Taalkracht stagiaire uit Syrië
Hussam begrijpt als geen ander hoe moeilijk het is om ergens opnieuw te beginnen. Een plek waar je de taal en de cultuur niet kent. Daarom zet hij zich in om andere mensen te helpen.
“Toen ik zelf naar Nederland kwam, had ik niet verwacht zoveel steun te ontvangen. In Syrië is de samenleving niet zo genereus. Ik voel de noodzaak om deze vriendelijkheid door te geven aan anderen”, legt hij uit. “Nu werk ik als filiaalmanager bij de kringloopwinkel, waar ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid en ondersteun. Ik heb ervaring in het omgaan met allerlei soorten mensen en ik geniet echt van mijn werk.”
“Vanuit Taalkracht begeleid ik een mevrouw die ook uit Syrië komt. Ik probeer haar zo goed mogelijk te helpen met hoe de arbeidsmarkt hier werkt, dat het belangrijk is om op tijd pauze te houden en hoe je het beste kan omgaan met conflicten. Ondanks dat het verleidelijk is, praat ik nooit Arabisch met haar. Het doel van de stageplek is eerst om de taal te leren. Daarna komt pas het werk. Soms is het even met handen en voeten uitleggen, maar uiteindelijk komen we er altijd uit. Het is mooi om te zien hoe ze in zes maanden tijd gegroeid is. Een stageplek is een goede manier om sneller de taal te leren.”
Waar een wil is, is een weg
Dat is de eerste uitdrukking die Hussam in Nederland leerde en deze zal hij nooit vergeten. “Het is heel belangrijk om jezelf hieraan te blijven herinneren. Niet alles gaat altijd even makkelijk. Soms duurt het wat langer om de taal te leren, maar geef niet op. Uiteindelijk bereik je alles wat je wil bereiken. De mensen in Nederland zijn heel vriendelijk en aardig. Je krijgt hulp wanneer je hier alleen aankomt en niet weet waar je moet beginnen. Het is belangrijk om dankbaar te zijn. Daarom vind ik het fijn dat ik met mijn werk ook iets terug kan geven aan andere mensen.”
Hussam Diab