‘Het leven wordt beter als je Nederlands spreekt’

5 december 2023

Shqipe woonde met haar man in Kosovo. Ze dacht niet dat ze ooit naar Nederland zou verhuizen. Maar het liep anders. Haar man vond geen baan in Kosovo, en met hun zoontje zaten ze in een lastige situatie. Daarom besloten ze in 2018 naar Nederland te verhuizen. Shqipe liet haar baan als politieagent, familie, huis, vrienden en auto achter voor haar man en zoon.

Het was moeilijk voor Shqipe om opnieuw te beginnen. “Toen ik in Nederland kwam, kende ik niemand en sprak ik de taal niet. Ik sprak alleen een beetje Engels. Het eerste jaar was het moeilijkst voor mij. Het duurde zes weken voordat ik mijn verblijfsvergunning kreeg. In die tijd zat ik thuis, kende ik niemand en kon ik met niemand praten. Ik voelde me erg eenzaam. Gelukkig spreken veel Nederlandse mensen Engels, wat handig is als je boodschappen moet doen of naar de dokter gaat. Ik wilde snel zelf Nederlands leren. Ik ben gewend om actief te zijn en te werken. Stilzitten is niets voor mij.”

De mogelijkheden zijn er

Nadat Shqipe een goede school voor haar zoontje had gevonden, kwam zijzelf terecht bij Taalkracht. Ze begon met het leren van de Nederlandse taal en volgt 3 uur per week een taalcursus. “Mensen uit andere landen hebben veel mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren. Maar je moet het willen en de stap zetten. De Nederlandse regering is heel goed georganiseerd in hoe ze verschillende cursussen aanbieden.”

Minder eenzaam

“Nu heb ik veel vrienden en ken ik de stad goed. Als ik ergens heen wil, kijk ik eerst op internet.” Shqipe vindt het belangrijk zelfstandig te zijn en niet steeds haar man of zoon om hulp te vragen. “Mijn man doet alleen nog de telefonische gesprekken, want dat kan hij beter. Ik hoop dit snel zelf te kunnen. Eerst wil ik de taal leren en daarna wil ik werk zoeken. Alle vacatures zeggen dat je Nederlands moet spreken, dus dat is nu mijn doel. Ik wil weer werken als politieagent.”

Shqipe heeft net haar inburgeringsexamen afgerond. “Ik was niet perfect, maar gelukkig ben ik bijna klaar. Nu moet ik alleen nog een examen halen voor mijn diploma en dan kan ik de Nederlandse nationaliteit aanvragen.”

Steeds zelfstandiger

Shqipe is blij dat ze de stap heeft gezet om een cursus bij Taalkracht te volgen. Het heeft haar door een moeilijk jaar geholpen en ze wordt steeds zelfstandiger. “Beginnen is altijd moeilijk, maar als je begint te leren en je integreert, maak je het jezelf makkelijker. Het leven wordt weer een feestje en het wordt beter, samen met anderen.”

‘Mlashu wil zelfstandig zijn in Nederland’

2 november 2023

Vrolijk, enthousiast en een sterke vrouw. Dat is Mlashu van Ravenstein. Ze woonde in Ethiopië samen met haar Nederlandse man Jan en haar zoon Evert. In 2019 werd haar man ziek en verhuisden ze samen naar Nederland. Nu wonen ze alweer vier jaar in Eersel en ze kan niet wachten om weer nét zo zelfstandig …

Rahime wil de hele dag Nederlands praten!

3 oktober 2023

Rahime Cilem Kel (29) en haar man hadden tot vorig jaar allebei een mooie baan in Tekirdag, Turkije. Zij werkte als voedingsingenieur, hij als elektrotechnisch ingenieur. Toen kreeg haar man een aanbod voor een baan in Veldhoven. Ze besloten samen dit avontuur aan te gaan. Sinds september 2022 wonen ze in Eindhoven. Rahime Cilem is …

Cherry werd verliefd op haar man en Nederland

8 september 2023

“Ik werd verliefd op mijn man en de herfst, winter, zomer en lente” Cherry Ng kwam in 1993 vanuit Maleisië naar Nederland voor een vakantie. Ze was 27 jaar.  Tijdens die vakantie ontmoette ze de liefde van haar leven en werd ze verliefd op de seizoenen in Nederland. “Ik was verliefd, niet alleen op mijn …