Cherry werd verliefd op haar man en Nederland

'Ik vond het een prachtig land, vooral de seizoenen en de mode'

Cherry Ng kwam in 1993 vanuit Maleisië naar Nederland voor een vakantie. Ze was 27 jaar.  Tijdens die vakantie ontmoette ze de liefde van haar leven en werd ze verliefd op de seizoenen in Nederland.

“Ik was verliefd, niet alleen op mijn man maar ook op Nederland. Ik vond het een prachtig land, vooral de seizoenen en de mode”, lacht Cherry, “in Maleisië is het altijd warm en benauwd. Hier vind ik de herfst, winter, zomer en de lente prachtig. Mijn man en ik hadden een eigen bedrijf in hobbyartikelen. We spraken de taal niet maar werkten hard. We hadden niet veel geld. We betaalden alles zelf, want we wisten niet hoe we hulp moesten vragen bij bijvoorbeeld de gemeente”, vertelt Cherry.

Geïsoleerd

In 2005 kregen ze een zoon. Cherry bleef vaker thuis en ging niet meer met haar man mee op zakenreis. “Dat maakte het niet makkelijker. We leefden zuinig en waren vaak alleen met zijn drietjes. Ik had geen vrienden. Ik durfde niet eens een boodschap te doen bij de supermarkt. Dat deed mijn man allemaal.” Teruggaan naar Maleisië wilden ze niet. “Mijn zoon is in Nederland geboren en wilde hier blijven. Dat snap ik.”

Noodlot

In 2016 ging het fout. Haar man kreeg een hartstilstand en ging dood.  “De stress heeft hem ziek gemaakt”, aldus Cherry. Ze was toen alleen met haar zoon die nog maar 12 jaar oud was. “Dat was verschrikkelijk, ik had niemand, we hadden veel schulden en ik sprak de taal niet. Via WIJeindhoven kwam ze terecht bij Taalkracht. Cherry begon met het leren van de Nederlandse taal. “Dat was een moeilijke tijd. Maar ik ben heel dankbaar dat WIJeindhoven mij zo goed hielp. Ze hebben me geholpen met alles regelen na de dood van mijn man. Bijvoorbeeld met het krijgen van een nabestaandenuitkering zodat ik in mijn huis kon blijven wonen. Ik haalde elke week een voedselpakket bij de Voedselbank. De kleding voor mijn zoon haalde ik bij de Kledingbank. Ik wist eerst niet eens dat dit soort dingen bestonden. En ik ging dus naar taalles. Dit was mijn redding. De taallessen bij Taalkracht zijn veel meer dan het leren van de taal. Mijn docent Brigitte is geweldig. Ze betekent ontzettend veel voor me.”

Minder eenzaam

Nu, 6,5 jaar later, spreekt Cherry een beetje Nederlands. “Ik doe mijn boodschappen zelf. Ik durf nu de huisarts te bellen om een afspraak te maken. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. Ik ben vorig jaar voor de eerste keer met een vriendin in de stad een kopje koffie gaan drinken. Dat had ik nog nooit gedaan. Het leven is nog steeds niet makkelijk. Ik heb niet zoveel geld maar het leven is wel minder eenzaam geworden.”

Ambassadeur

Als echte ambassadeur van Taalkracht heeft ze de Chinese mensen die in Blixembosch wonen, enthousiast gemaakt om de taal te leren. “Er zitten nu heel veel Chinese mensen in de les. Ik weet uit eigen ervaring dat het heel belangrijk is dat je een beetje Nederlands kunt spreken . Anders word je eenzaam, word je ziek. Het is anders ook heel moeilijk  om je weg vinden in de maatschappij. Het was niet gemakkelijk voor mij. Maar ik hoop dat mijn verhaal andere mensen zal helpen.”