Een nieuw leven in Nederland

De Oekraïense Nadiia kwam met man en kinderen naar Nederland

Nadiia is 42 jaar oud en afkomstig uit Oekraïne. “Momenteel woon ik met mijn man en twee kinderen, een zoon van 13 en een dochter van 5, in Son en Breugel. We zijn naar Nederland gekomen vanwege de oorlog in Oekraïne. Mijn kinderen kregen ernstige psycho-emotionele problemen; continu gaat het luchtalarm af en moesten we vluchten naar de schuilkelder. We hebben uiteindelijk onze spullen gepakt nadat we van een vriendin hoorden dat een Nederlands gezin bereid was om ons op te nemen. Zo begon onze reis naar Nederland.”

“Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door het gastgezin dat voor ons een kamer had geregeld en alles had geregeld wat we nodig hadden. Dit gebaar, hun warmte hebben een diepe indruk op me gemaakt. Het gaf ons een gevoel van veiligheid in een onbekend land.”

Verrassingen en uitdagingen

Nederland verraste Nadiia op verschillende manieren. “De werk-privébalans is hier veel belangrijker dan in Oekraïne, waar overleven vaak de boventoon voert.” Toch kreeg ze al snel te maken met de uitdagingen die de taalbarrière met zich meebracht. “Bij aankomst moet je veel regelen bij overheidsinstellingen. De brieven die we ontvingen, waren vaak onbegrijpelijk, zelfs met een vertaalapp. Ook wanneer ik met een van mijn kinderen naar de huisarts moest, was het lastig om uit te leggen wat er aan de hand was of om te begrijpen wat de arts zei.”

“Al snel realiseerde ik me dat het leren van de Nederlandse taal essentieel was voor een beter leven hier. Het helpt bij het vinden van nieuwe vrienden, het krijgen van een goede baan en het verminderen van stress in alledaagse situaties. In het opvangcentrum vroegen we vaak om Nederlandse taallessen. Gelukkig werd hier gehoor aan gegeven en konden we een start maken met het leren van de taal. Toen is het balletje voor ons gaan rollen en kwam ik terecht bij Taalkracht, waar ik geweldige ondersteuning heb gevonden. Karin, onze docente, legt de lesstof uitstekend uit en gebruikt verschillende leermethoden om ervoor te zorgen dat we de taal goed begrijpen en onthouden.”

Hoe ik Nederlands leer

Naast het volgen van de lessen vindt Nadiia het belangrijk om buiten de lessen ook zoveel mogelijk te oefenen. “Ik leer de taal systematisch door mijn huiswerk te maken, kinderboeken in het Nederlands voor te lezen aan mijn dochter en door Nederlands te spreken in de winkel of met mijn buren, zelfs als ik fouten maak. Nederlanders zijn geduldig en helpen graag door langzamer te spreken wanneer ik het vraag, wat hun respect en bewondering voor onze inspanningen toont.”

Goede baan

Nadiia is hoogopgeleid en daarom is ze heel blij dat ze een mooie kantoorfunctie heeft kunnen bemachtigen. “Het is vaak moeilijker voor mensen die de taal niet spreken, om toch een goede baan te vinden die aansluit bij hun opleiding en ervaring. Dankzij mijn docente Karin werk ik nu op een kantoor in Son waar ik meer leer over de taal, de Nederlandse cultuur en mezelf verder kan ontwikkelen. Ik zit echt helemaal op mijn plek en daar ben ik dankbaar voor.”

Toekomstplannen en dromen

“Mijn dromen zijn simpel maar diepgaand. Ik hoop op vrede op aarde en een goede gezondheid voor mijn gezin. Ik wil dat mijn kinderen een goede opleiding krijgen en dat we hier in Son en Breugel een huis met een tuin hebben waar ik veel mooie bloemen en struiken kan planten. Nadat ik nog beter Nederlands heb geleerd, wil ik graag lokaal onderwijs volgen en genieten van het communiceren in het Nederlands.”