‘Het leven wordt beter als je Nederlands spreekt’

Shqipe liet haar baan, familie, huis, vrienden en auto achter voor haar man en zoon

Shqipe woonde met haar man in Kosovo. Ze dacht niet dat ze ooit naar Nederland zou verhuizen. Maar het liep anders. Haar man vond geen baan in Kosovo, en met hun zoontje zaten ze in een lastige situatie. Daarom besloten ze in 2018 naar Nederland te verhuizen. Shqipe liet haar baan als politieagent, familie, huis, vrienden en auto achter voor haar man en zoon.

Het was moeilijk voor Shqipe om opnieuw te beginnen. “Toen ik in Nederland kwam, kende ik niemand en sprak ik de taal niet. Ik sprak alleen een beetje Engels. Het eerste jaar was het moeilijkst voor mij. Het duurde zes weken voordat ik mijn verblijfsvergunning kreeg. In die tijd zat ik thuis, kende ik niemand en kon ik met niemand praten. Ik voelde me erg eenzaam. Gelukkig spreken veel Nederlandse mensen Engels, wat handig is als je boodschappen moet doen of naar de dokter gaat. Ik wilde snel zelf Nederlands leren. Ik ben gewend om actief te zijn en te werken. Stilzitten is niets voor mij.”

De mogelijkheden zijn er

Nadat Shqipe een goede school voor haar zoontje had gevonden, kwam zijzelf terecht bij Taalkracht. Ze begon met het leren van de Nederlandse taal en volgt 3 uur per week een taalcursus. “Mensen uit andere landen hebben veel mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren. Maar je moet het willen en de stap zetten. De Nederlandse regering is heel goed georganiseerd in hoe ze verschillende cursussen aanbieden.”

Minder eenzaam

“Nu heb ik veel vrienden en ken ik de stad goed. Als ik ergens heen wil, kijk ik eerst op internet.” Shqipe vindt het belangrijk zelfstandig te zijn en niet steeds haar man of zoon om hulp te vragen. “Mijn man doet alleen nog de telefonische gesprekken, want dat kan hij beter. Ik hoop dit snel zelf te kunnen. Eerst wil ik de taal leren en daarna wil ik werk zoeken. Alle vacatures zeggen dat je Nederlands moet spreken, dus dat is nu mijn doel. Ik wil weer werken als politieagent.”

Shqipe heeft net haar inburgeringsexamen afgerond. “Ik was niet perfect, maar gelukkig ben ik bijna klaar. Nu moet ik alleen nog een examen halen voor mijn diploma en dan kan ik de Nederlandse nationaliteit aanvragen.”

Steeds zelfstandiger

Shqipe is blij dat ze de stap heeft gezet om een cursus bij Taalkracht te volgen. Het heeft haar door een moeilijk jaar geholpen en ze wordt steeds zelfstandiger. “Beginnen is altijd moeilijk, maar als je begint te leren en je integreert, maak je het jezelf makkelijker. Het leven wordt weer een feestje en het wordt beter, samen met anderen.”