Mlashu wil zelfstandig zijn in Nederland

In 2019 verhuisde Mlashu met haar zoon en zieke man naar Nederland

Vrolijk, enthousiast en een sterke vrouw. Dat is Mlashu van Ravenstein. Ze woonde in Ethiopië samen met haar Nederlandse man Jan en haar zoon Evert. In 2019 werd haar man ziek en verhuisden ze samen naar Nederland. Nu wonen ze alweer vier jaar in Eersel en ze kan niet wachten om weer nét zo zelfstandig te zijn als ze in Ethiopië was.

Als vrouw werken in Ethiopië is niet vanzelfsprekend. Daar trok Mlashu zich echter niets van aan. “Mijn moeder werkte niet, mijn vader wel. Hij verdiende net genoeg om van te eten. Geld voor kleding was er niet.” Dat was het moment dat Mlashu een baan zocht, zodat ze haar ouders kon helpen. Voor een vrouw in Ethiopië was dat heel bijzonder. Zeker als je bedenkt dat ze als enige vrouw werkte als chauffeur.

Chauffeur

Haar ogen lichten op wanneer ze vertelt over haar werk in Ethiopië. Ze werkte acht jaar voor een bouwbedrijf als chauffeur van een tractor en wals. Daarnaast werkte ze nog eens acht jaar als operator. Zo leerde ze ook haar man Jan kennen. “Jan werkte in Ethiopië. Toen hij zijn eerste vrouw verloor in 2009 leefde hij alleen in een hotel, waar ik regelmatig kwam voor mijn werk. In hetzelfde jaar zijn we getrouwd in Mek’ele en in 2010 is onze zoon Evert geboren.”

Zelfstandig zijn

Mlashu vindt het belangrijk om zelfstandig te zijn. Dat was ze in Ethiopië en dat wil ze nu ook. “Mijn man is ziek. Zijn gezondheid werd in Nederland wel beter, maar niet genoeg om terug te gaan naar Ethiopië. Daarom wil ik zelfstandig zijn en zelf contact hebben met mensen in de winkel of in de bus. Niet meer via iemand anders”, vertelt ze.

“En dat betekent dat ik zo snel mogelijk Nederlands wil leren en mijn diploma wil halen. Drie jaar geleden las en sprak ik geen woord Nederlands of Engels. Luisteren gaat nu al best goed, maar schrijven en praten is nog moeilijk. Daarom ben ik heel blij met Taalkracht.” Ze pakt haar handen samen en kijkt dankbaar naar boven.

Niet stil zitten

Eén dag in de week gaat Mlashu naar school. Wanneer ze niet op school is, probeert ze zo veel mogelijk te oefenen. “Ik werk bij een schoenmaker en ik doe de afwas voor een nieuw restaurant in Eersel. Mijn collega spreekt een beetje Engels en ik een beetje Nederlands. We proberen elkaar zo goed mogelijk te helpen.” Volgens Mlashu gaat het erom dat je alles doet met zelfvertrouwen. “Confidence”, zegt ze lachend en neemt een trotse houding aan.

Nog meer leren

In Ethiopië ga je alleen naar school wanneer je genoeg geld hebt. Daarom vindt ze het super dat je bij Taalkracht twee jaar gratis naar school kunt gaan om de taal te leren en een diploma te halen. “Na mijn diploma wil ik meer leren. Ik wil een opleiding volgen voor werk met ouderen of kinderen.” Mlashu is gelukkig en blij om hier te zijn. “Mijn werk is goed, Evert doet het goed op school en is hier gelukkig. Ik vind het fantastisch om in Nederland te zijn.”