Rahime wil de hele dag Nederlands praten!

Voedingsadviseur Rahime verhuisde met haar man naar Nederland

Rahime Cilem Kel (29) en haar man hadden tot vorig jaar allebei een mooie baan in Tekirdag, Turkije. Zij werkte als voedingsingenieur, hij als elektrotechnisch ingenieur. Toen kreeg haar man een aanbod voor een baan in Veldhoven. Ze besloten samen dit avontuur aan te gaan. Sinds september 2022 wonen ze in Eindhoven. Rahime Cilem is vastbesloten om snel Nederlands te leren.

“Mijn wereldje is nu nog heel klein. Ik heb een paar vrienden en nog geen werk. Daarom wil ik graag snel Nederlands leren. Via vrienden van mijn man kwamen we in contact met Taalkracht. Elke woensdagmiddag volg ik nu Nederlandse les. Naast mijn lessen oefen ik veel online. Ik wil zo snel mogelijk de taal leren. Maar Taalkracht biedt meer dan alleen taalles. Mijn docent vertelde bijvoorbeeld dat er in mijn wijk ook een taalgroep is. Daar ga ik iedere dinsdag naartoe. Je leert de taal door het te spreken. En ik leer nieuwe mensen kennen. En als mijn man na zijn werk thuiskomt, leer ik hem de woordjes die ik overdag heb geleerd,” vertelt Rahime.

Actief en sociaal betrokken

Rahime vond het spannend om de stap te zetten en te beginnen aan de taallessen. Maar ze is heel blij want het heeft haar wereld vergroot. “De eerste les vond ik ontzettend spannend. Je kent niemand, je spreekt de taal niet. Maar ik wil vooruit. Mijn droom is om écht deel uit te maken van het leven in Nederland. Ik wil actief en sociaal betrokken zijn. Het leven bestaat uit meer dan alleen werken,” vertelt ze.

Nederlands praten

Nu spreekt Rahime al een beetje Nederlands. Ze is op zoek naar betaald werk of vrijwilligerswerk. “Natuurlijk hoop ik een betaalde baan te vinden, maar eigenlijk maakt het me niet uit. Ik wil mensen leren kennen en de kans krijgen om de hele dag Nederlands te praten,” lacht ze. “Het is een moeilijke taal, maar ook een prachtige taal.”

Wat de toekomst ons brengt? “Ik zie een gelukkig gezin dat zich hier helemaal thuis voelt en de Nederlandse taal beheerst.”