Taalkracht biedt taallessen aan vluchtelingen in noodopvang Meerhoven

25 september 2024

Vanaf 1 oktober gaat Taalkracht, onderdeel van Summa, taallessen geven aan 42 (jong)volwassenen die verblijven in de crisisnoodopvang in de wijk Meerhoven in Eindhoven. Dit in nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven en de organisatie Wasbeer & Pauw, die verantwoordelijk is voor het welzijn en de dagbesteding van de groep.

In de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Meerhoven, die sinds februari geopend is, verblijven gemiddeld tweehonderd vluchtelingen. (Jong)volwassenen, variërend in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar, krijgen les in de Nederlandse taal. “Met ons taalonderwijs versterken we het dagbestedingsprogramma en vergroten we de kansen van deze groep”, aldus Régine van Lieshout, directeur van Taalkracht.

Participatie in de samenleving

Van Lieshout benadrukt het belang van een zinvolle dagbesteding: “Hoewel ze nog wachten op hun verblijfsstatus, is het cruciaal dat ze al beginnen met hun integratie. Het leren van de Nederlandse taal is hierbij essentieel. Om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij is het belangrijk dat je de taal beheerst, kunt rekenen en digitaal vaardig bent. Dat is de basis waarop talenten zich verder kunnen ontwikkelen.”

Breed dagbestedingsprogramma

Wasbeer & Pauw biedt een uitgebreid dagbestedingsprogramma aan. “Het opvangen van vluchtelingen is maar een deel van onze taak. Het is net zo belangrijk om hen een zinvolle invulling van hun dag te geven en hen zelfredzaam te maken”, zegt Noémie Raaijmakers, eigenaar van Wasbeer & Pauw. “Wij organiseren activiteiten en programma’s die hun deelname aan de samenleving bevorderen. Daarnaast helpen we hen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen in het vullen van de tijd die ze moeten wachten. We richten ons hierbij op de talenten van de groep en kijken hoe ze die binnen en buiten de opvanglocatie kunnen inzetten en verder ontwikkelen.”

Over Taalkracht

Taalkracht is de specialist in de Brainportregio Eindhoven op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden voor (jong)volwassenen. Het instituut richt zich zowel op mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, als op de groeiende groep kenniswerkers in de Brainportregio die de Nederlandse taal wil leren. Taalkracht is een onderdeel van het Summa, dé mbo-instelling van de regio Eindhoven.

Over Wasbeer & Pauw

Wasbeer & Pauw is een organisatie die zich richt op het ‘in beweging’ brengen van groepen mensen. De organisatie laat mensen groeien en functioneren vanuit hun eigen kracht. Voor hun eigen welzijn én dat van de groep, de organisatie of de maatschappij. Voor meer geluk op de werkvloer of voor een samenleving waarin iedereen kan participeren. Of het nu gaat om een team binnen een organisatie, mensen met een langdurige ziekte, asielzoekers of de professionals om hen heen. Wasbeer & Pauw biedt begeleiding en ondersteuning om ieder individu te laten bijdragen op zijn of haar manier.

KIJKJE IN DE LES

19 augustus 2024

KIJKJE IN DE LES 👀 | In de lessen besteden we niet alleen aandacht aan taal. We besteden ook aandacht aan allerlei thema’s die onze cursisten in het dagelijks leven tegenkomen. Politiek, het Nederlands zorgsysteem, belastingen, gezond leven. Voor het laatste thema moesten de cursisten een gezond recept beschrijven en maken. Hoe leuk is het …

Zinderende zomerschool

20 juni 2024

De zomerschool komt er weer aan!! Er zijn ook dit jaar veel leuke, interessante, gezellige en leerzame workshops voor onze cursisten. Een greep; wandelen, samen koken, naar de markt, schrijven, grammatica en heel veel spreken. Als je cursist bent bij Taalkracht ontvang je binnenkort een mail met daarin de aanmeldlink. Je docent kan je alvast …

Digitale vaardigheden (DiVa)

7 juli 2023

  DIGITALE BASISVAARDIGHEDEN | Het lijkt zo eenvoudig. Mailen, googelen, met je DigiD ergens inloggen, internetbankieren. Maar dat is het niet voor iedereen. Gewoon “even” dubbelklikken is geen vaardigheid die iedereen bezit. Sommigen moeten dit leren. Taalkracht biedt naast cursussen Nederlands ook cursussen rekenen én digitale vaardigheden. In het filmpje zie je het doorzettingsvermogen van …