‘Ik wil mijn kinderen kunnen helpen met hun huiswerk’

5 februari 2024

Je eigen bedrijf achterlaten voor een frisse start in Nederland. Dat deed Magdalena samen met haar man. Ondertussen wonen ze alweer 11 jaar in Eindhoven. Eerst kwam Magdalena naar Nederland en al snel volgde haar man en hun vier kinderen. De kinderen zijn de belangrijkste reden waarom Magdalena en haar man besloten om alles in Polen achter te laten. Om ze de beste kans op een goede toekomst te geven.

 

“Het is nooit makkelijk om alles achter te laten en in een vreemd land helemaal opnieuw te beginnen. Je kent niemand en je spreekt de taal niet.” Magdalena vond de omschakeling van Polen naar Nederland groot. Je komt in een land waar veel zaken nét iets anders geregeld zijn dan je gewend bent. “Er komt een moment dat je moet bellen met de Belastingdienst of een verzekeringsmaatschappij. Het is niet goed om alleen maar Engels te praten, en dat kan ook niet altijd”, vertelt Magdalena.

 

Contact maken

Anderhalf jaar geleden besloot Magdalena om zich aan te melden bij Taalkracht. “. Ik vind het belangrijk om de taal te leren. Mijn kinderen gaan naar Nederlandse scholen en ik wil ze zo goed mogelijk kunnen helpen met hun huiswerk. De juf moest voor Taalkracht speciaal voor mij de ouderinformatie en het rapport vertalen naar het Engels. Dat is geen fijn gevoel. Iedere dag wordt mijn Nederlands beter. De juf hoeft nu niks meer naar het Engels te vertalen en ik praat met de mentor of met andere mensen over school en welke problemen er zijn.”

 

Leren op je eigen tempo

“Bij Taalkracht hebben we allemaal dezelfde uitdaging. Het is fijn dat wanneer je probeert Nederlands te praten, dat niemand je uitlacht of je gek aankijkt. We komen hier allemaal om te leren en daardoor voelt het als een veilige omgeving”, vertelt Magdalena. “Mijn man zag wat ik had geleerd en hij zit nu ook bij Taalkracht. Iedereen leert op zijn eigen tempo en niveau, voor één dag in de week. Je leert al snel heel veel.”

 

Magdalena heeft zelf ervaren hoe het is om een nieuwe taal te leren. Het is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk maakt het je leven leuker en prettiger. “Ik wil dat mensen in dezelfde situatie het ook komen proberen. Het helpt je om in contact te komen met andere Nederlandse mensen op het werk, bij je in de straat of bij de kapper.”

 

 

 

 

‘Mijn droom is om de Bijbel te kunnen lezen’

8 januari 2024

Met een stralende glimlach staat Henk buiten voor zijn deur. Maar achter die lach schuilt een aangrijpend verhaal van immens verdriet, veerkracht en volharding. Henk, nu 51 jaar oud, groeide op in het zonnige Curaçao. Op zijn zestiende vluchtte hij naar Nederland om te ontsnappen aan zijn vader. Zijn kindertijd bood geen ruimte voor onderwijs; …

‘Het leven wordt beter als je Nederlands spreekt’

5 december 2023

Shqipe woonde met haar man in Kosovo. Ze dacht niet dat ze ooit naar Nederland zou verhuizen. Maar het liep anders. Haar man vond geen baan in Kosovo, en met hun zoontje zaten ze in een lastige situatie. Daarom besloten ze in 2018 naar Nederland te verhuizen. Shqipe liet haar baan als politieagent, familie, huis, …

‘Mlashu wil zelfstandig zijn in Nederland’

2 november 2023

Vrolijk, enthousiast en een sterke vrouw. Dat is Mlashu van Ravenstein. Ze woonde in Ethiopië samen met haar Nederlandse man Jan en haar zoon Evert. In 2019 werd haar man ziek en verhuisden ze samen naar Nederland. Nu wonen ze alweer vier jaar in Eersel en ze kan niet wachten om weer nét zo zelfstandig …